Chleb bez mąki, z kaszą gryczaną

Chleb bez mąki, z kaszą gryczaną

Smakowita alternatywa dla tradycyjnego chleba. Poznaj przepis na chleb bez mąki z kaszą gryczaną! To pyszne i zdrowe rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla produktów z mąki.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlac wodę i kiełkować przez 2-3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
  2. Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami.
  3. Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).
  4. Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i równomiernie wygładzić masę łopatką (nagrubość max.1cm). Odstawić na ok. pół godziny.
  5. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Chleb umieścić na środkowej półce piekarnika i piec przez 30 minut.
  6. Wyjąć chleb, przekręcić go na drugą stronę i podpiec przez 7 minut na samej kratce.
  7. Odstawić do wystygnięcia na ok. 20 minut i pokroić na kawałki.
  8. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni.

To proste i zdrowe danie sprawi, że Twój chleb będzie nie tylko pyszny, ale także pełen wartości odżywczych!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Chleb z kaszą gryczaną
Zamówiłam składniki na chleb. Jak tylko dostanę kaszę gryczaną i łuski psyllium, zabieram się za pieczenie. Wygląda ekstra! :)
Pokazuje 1-1 z 1 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię