Migdałowo-orzechowe batoniki z goji

Migdałowo-orzechowe batoniki z goji

Ciesz się smakiem naturalnych składników i energią w tych migdałowo-orzechowych batonikach z dodatkiem słodkich jagód goji! Idealne na szybką przekąskę czy dodatek do porannej kawy.

Składniki:

  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 200 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 garście pokruszonych migdałów
  • 2 garście suszonych owoców goji
  • Kilka łyżek mieszanki otrębów
  • 5 fig
  • 10 daktyli
  • 150 g margaryny
  • 3 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Figi i daktyle siekamy na kawałeczki.
  2. Margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, a potem zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy orzechy, migdały, otręby, mąkę, figi, daktyle, owoce goji oraz miód (lub odwrotnie - wlać rozpuszczoną margarynę do mieszanki tych składników).
  3. Jajko ubijamy na puszystą pianę w osobnej misce. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
  4. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Masę nakładać na blachę przy pomocy łyżki, a batoniki formować przy pomocy dużego noża lub szpatułki do ciasta.
  5. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut - aż do zrumienienia. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej przełożyć je na kratkę).

Gotowe batoniki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku, gotowe do spożycia w dowolnej chwili.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię