Ryż brązowy

Wielkość opakowania:



wysyłka do 24 godzin DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
dla produktów detalicznych
6,32 w tym 5% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier InPost, Kurier DPD, Paczkomaty InPost.

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Kraj pochodzenia:

 

Ryż brązowy

Ryż brązowy to ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę. Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. W porównaniu z ryżem białym ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, skłądniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką). W stosunku do ryżu białego posiada czterokrotnie więcej błonnika, trzykrotnie więcej witaminy E , B6 i magnezu. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas, dlatego powinien być istotnym elementem diety odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny dlatego od dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. W „srebrnej łupince” zawarty jest również olej, obniża poziom cholesterolu. Niestety olej zawarty w ryżu brązowym powoduje skrócenie terminu przydatności. W temperaturze pokojowej można go przechowywać do 6 miesięcy, a w chłodni do 1roku.

Wartości odżywcze
Porcja:
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak