Tamaryndowiec solony bez pestek 454g

Liczba:

wysyłka 1-3 dni DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
17,90 w tym 8% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier DHL, Kurier InPost, Kurier GLS, Paczkomaty InPost, Odbiór w funkcie Parcel oraz Paczka w RUCHu.

Darmowa dostawa od 350 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 5,99 zł od 180 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 0 zł od 100 zł (dla MINI paczka w RUCHu do 9 kg)
REALIZACJA DO 4 DNI ROBOCZYCH
UWAGA! MINI paczki w RUCHu nadajemy tylko w: poniedziałki, środy i piątki

 

Płatności dokonać można poprzez:
przelew tradycyjny, szybki przelew online, za pobraniem lub gotówką przy odbiorze osobistym

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Tamaryndowiec solony bez pestek 454g

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Składniki: tamaryndowiec solony bez pestek

Tamaryndowiec solony po odpowiednim przygotowaniu staje się wyśmienitą i zdrową przyprawą. To doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit. Zawiera długą listę minerałów: potas, cynk, wapń, magnez, selen, żelazo. Odpowiedzialne są one za pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz gospodarkę wodną organizmu. Tamaryndowiec dostarcza także witaminy z grupy B usprawniające przede wszystkim pracę układu nerwowego. Zawiera witaminę A wpływającą pozytywnie na wygląd skóry oraz na wzrok. W owocu tym znajdziemy także witaminę C wspomagającą odporność organizmu. Kwas winowy w nim zawarty wykazuje właściwości przeciwutleniające, więc wspomaga organizm w walce w wolnymi rodnikami.

Tamaryndowiec solony jest popularnym składnikiem kuchni tajskiej i indyjskiej. Miąższ tamaryndowca jest bardzo włóknisty i przed dodaniem do dania wymaga obróbki. Należy go moczyć przez około 15 minut w ciepłej wodzie aż zmięknie. Następnie należy go przecisnąć przez sitko, aby oddzielić włókniste łuski. Otrzymaną „pulpę” możemy wykorzystać do dań np.: gulaszów, zup, Pad Tai, sosów, chutney-ów, deserów.  

Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo pierwotnie pochodzące ze wschodniej Afryki. Obecnie uprawiany jest w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Drzewo to może osiągać wysokość 20-30 metrów. Owoce tamaryndowca to strąki przypominające fasolę, są duże i podłużne. W smaku dość cierpkie lub kwaśne. Bardzo dojrzały owoc nabiera nieco słodszego posmaku.

Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna 1085 kJ
256 kcal
Tłuszcz 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 57 g
w tym cukry 37 g
Błonnik 5 g
Białko 3,1 g
Sól 0,24 g
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak