Pomarańczowa babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa

Pomarańczowa babka piaskowa

Delikatne i aromatyczne ciasto z nutą pomarańczy, idealne na każdą okazję! Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciasto, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Poznaj sekret przygotowania tej tradycyjnej babki, która rozpływa się w ustach. Gotuj z pasją i odkryj nową ulubioną słodkość!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w rondelku i pozostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza. Formę na babkę posmarować masłem oraz posypać mąką lub bułką tartą.
  2. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić w mikserze na gładką masę. Następnie dodać skórkę pomarańczową, obie mąki, proszek do pieczenia i sok z połowy pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
  3. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
  4. Piec 45 minut w 160 stopniach Celsjusza, lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.
  5. W tym czasie przygotować lukier. Sok z połowy pomarańczy podgrzewać w rondelku stopniowo dodając cukier puder. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Lukier powinien się studzić i gęstnieć w miarę upływu czasu.
  6. Lukrem polać gotową babkę.
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię