Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony BIQOIL 250ml

Liczba:

wysyłka 1 dzień DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
0,00 w tym 5% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier DPD, Kurier InPost, Kurier GLS, Paczkomaty InPost, Odbiór w funkcie Parcel oraz Orlen Paczka.

Darmowa dostawa od 350 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 5,99 zł od 180 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 0 zł od 100 zł (dla Orlen Paczka do 9 kg)

 

Płatności dokonać można poprzez:
przelew tradycyjny, szybki przelew online, za pobraniem lub gotówką przy odbiorze osobistym

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony BIQOIL 250ml

Kraj pochodzenia: Polska

Olej dyniowy, tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony ma zielonobrązową barwę, intensywny orzechowy smak i wspaniały aromat oraz przyjemną, gęstą konsystencję. 100% olej z pestek dyni, powstał z lekko prażonych, specjalnie wyselekcjonowanych pestek dyni, które wybierane są każdorazowo ze szczególną starannością.

Jest olejem, który posiada wybitne walory smakowe, dzięki czemu może być stosowany zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów i potrafi diametralnie zmienić ich dotychczasowy charakter. Dodany do posiłku sprawia, że zwyczajna potrawa nabiera niecodziennego i wyjątkowego charakteru.

Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Świetnie się sprawdza jako sos do lodów. Doskonale komponuje się też z gotowanymi warzywami oraz jako dodatek do kasz, ryżu i makaronów.

Świetnie nada się jako sos do zup kremów – wspaniale podkreśli smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Rewelacyjnie smakują też parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i ciekawego charakteru. Jeszcze w XIX wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak podana kasza smakuje wybornie!

Olej z pestek dyni nadaje się również do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.

Olej dyniowy kojarzony jest między innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Ale olej z pestek dyni to również nieodzowny składnik wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje ciekawego charakteru.

Powinien być stosowany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego właściwości i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.

Składniki: 100% olej z pestek dyni.

Specjalne warunki przechowywania lub użycia: ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które szybko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to konieczne.

Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Dekoracyjna 1C, 65-155 Zielona Góra.

Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Opinie klientów

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak