KAKAO MIELONE 20/22 - PANAMA

Wielkość opakowania:

wysyłka do 24 godzin DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
75,00 w tym 23% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier DHL, Kurier InPost, Kurier GLS, Paczkomaty InPost, Odbiór w funkcie Parcel oraz Paczka w RUCHu.

Darmowa dostawa od 350 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 5,99 zł od 180 zł (dla przesyłek krajowych)

Dostawa za 0 zł od 60 zł (dla MINI paczka w RUCHu do 9 kg)
REALIZACJA DO 4 DNI ROBOCZYCH

 

Płatności dokonać można poprzez:
przelew tradycyjny, szybki przelew online, za pobraniem lub gotówką przy odbiorze osobistym

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Kraj pochodzenia: Panama

20 do 22 % masła kakaowego

Panama w światowym rankinkigu jest na 30 miejscu prodprodukcji kakao. Większość drzew kakaowych jest uprawiana w rejonie Boscas del Toro na północy kraju. Dla lokalnych rolników kakao jest głównym źródłem dochodów. Łączą się w spółdzielnie, które gwarantują warunki jakości i uczciwe ceny zakupu.

Krzewy kakaowe są uprawiane w cieniu okoliczych drzew, a owoce zazwyczaj zbierane są dwa razy w roku. Około 30 centymetrów długości, żółte do czerwono-fioletowych strąków zawierają dziesiątki nasion - ziarna kakaowego. Należy je usunąć z białego miąższu, wlać do zbiorników fermentacyjnych i pozostawić do fermentacji na kilka dni.

Podczas fermentacji resztki miąższu rozpuszczą się, a ziarna są wolne od goryczy i garbników. Wreszcie pracownicy suszą ziarna w specjalnych suszarkach, ale częściej w bezpośrednim świetle słonecznym. W obu przypadkach muszą często grabić je, aby zapobiec pleśni.

Tak przygotowane ziarna kakaowe trafiają do zakładów przetwórczych. Tam są czyszczone maszynowo, obrane i zgniatane. Następuje prażenie i mielenie. Z powstałej masy kakaowej  oddziela się masło kakaowe i proszek, który nstępnie zostaje zmielony i mieszany. Podróż od drzewa kakaowego do kakao nie jest wcale krótka. Na jej końcu, ale jest czysto naturalny produkt o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych.

Proszek kakaowy Panama jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. 

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wartości odżywcze
Porcja: 100 g
Wartość energetyczna 370 kcal
Tłuszcz 21 g
Białko 19,4 g
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak