Mak biały
Kraj pochodzenia: Czechy
Mak biały BadaPak uchodzi za szlachetniejszą odmianę niebieskiego. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Często nazywany jest "indyjskim" lub "azjatyckim" W swoich nasionkach skrywa wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz wit C. Posiada liczną grupę witamin B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wit B5, wit B6, kwas foliowy. Jest źródłem związków mineralnych takich jak: magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, mangan oraz selen. Szczególną uwagę zwrócić należy na bogatą zawartość wapnia. Ziarenka te dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.
Mak biały BadaPak wykorzystuje się głownie do wypieków ciast, bułeczek, chleba i rogalików. Używany jest jako farsz do deserów. Mak biały jest głównym składnikiem nadzienia słynnych Rogali Marcińskich przygotowywanych z okazji Dnia Świętego Marcina.
Mak jest rośliną jednoroczną , pierwotnie pochodzi z Azji. Odmian maku jest bardzo wiele, niektóre z nich są trujące, inne są wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.