Kraj pochodzenia: Polska
Olej tłoczony na zimno z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanego surowca - nieprażonych ziaren owoców drzew arganowych - pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych. Zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony i nierafinowany, bez sztucznych dodatków i środków konserwujących. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości nasion, z których został wytłoczony.
Olej arganowy jest produktem wykorzystywanym głównie w potrawach kuchni basenu Morza Śródziemnego, szczególnie Maroka. Jest jednym z głównych składników kuchni arabskiej. Powinien być stosowany wyłącznie do potraw na zimno: sosów, dipów, sałatek i surówek. Doskonale smakuje z pieczywem oraz jako składnik sosów sałatkowych, dodatek do sałatek, makaronów czy kasz.
Olej ten to także idealny produkt kosmetyczny, stosowany m.in. na skórę narażoną na silne napięcie. Z tego względu jest odpowiedni dla kobiet w ciąży. Spłyca istniejące rozstępy, jednocześnie zapobiegając powstawaniu nowych, a przy tym zmniejsza uczucie swędzenia, często towarzyszącemu nadmiernemu napięciu skóry. Ze względu na swój skład i właściwości doskonale nawilża skórę i wzmacnia jej elastyczność. Ponadto olej arganowy można stosować do skóry twarzy, pod oczy, do pielęgnacji włosów a także do ciała - np. bezpośrednio do kąpieli – lub jako składnik balsamu do ciała czy kremu do twarzy.
Składniki: 100% olej arganowy
Wartość odżywcza :
Wartość odżywcza
|
w 100 g
|
Wartość energetyczna
|
3 700 kJ / 900 kcal
|
Tłuszcz
|
100g
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
19g
|
Węglowodany
|
0g
|
w tym cukry
|
0g
|
Białko
|
0g
|
Sól
|
0g
|
Ilość netto w opakowaniu : 100 ml
Specjalne warunki przechowywania lub użycia : Olej arganowy BIO należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Dekoracyjna 1C, 65-155 Zielona Góra