Proso czerwone
Kraj pochodzenia: Polska
Proso czerwone BadaPak to zboże charakteryzujące się licznymi wartościami odżywczymi. Jest lekkostrawne dodatkowo zawiera błonnik. Zawiera lecytynę, łatwo przyswajalne białko, dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Proso czerwone BadaPak zawiera znaczne ilości witamin z grupy B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wit B6, B12. Poza nimi w swym składzie posiada także witaminę E. Zboże to bogate jest w składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, miedź, potas, magnez, selen, sód i cynk.
Proso czerwone BadaPak służy głownie do wytwarzania kaszy jaglanej, która może być dodatkiem do dań mięsnych, zup, deserów a także do przygotowania jaglanki. Z prosa również produkuje się mąkę jaglaną i płatki jaglane.
Proso jest jednorocznym zbożem. Uprawiane jest na całym świecie - głównie w Chinach i Japonii. W Polsce dopiero od niedawna zaczyna być coraz bardziej doceniane, do tej pory cieszy się za to ogromną popularnością jako pokarm dla ptaków. Służy do produkcji mąki, kaszy jaglanej oraz piwa.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.