Nasiona amarantusa
Kraj pochodzenia: Indie
Nasiona amarantusa - zawierają mnóstwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym składnikiem nasion amarantusa jest białko zawierające komplet aminokwasów egzogennych. Nasiona amarantusa gromadzą W sobie ogromne pokłady żelaza. Ponadto zawierają takie pierwiastki jak wapń, fosfor, potas, magnez, kobalt, jod. Nasiona amarantusa w swoim składzie mają nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, oleinowy, linolenowy, skwalen. Na uwagę zasługuje jeszcze zawartość błonnika a także brak glutenu.
Nasiona amarantusa mogą być używane w kuchni np jako kasza do zup, kotletów, pasztetów, ciastek. Może zastąpić płatki owsiane, wystarczy wymieszać go z jogurtem lub mlekiem.
Nasiona amarantusa cieszą się ogromną popularnością u osób dbających o zdrową, wartościową dietę.
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Był wykorzystywany już przez Azteków, Majów I Inków. Nazywany niegdyś "złotem Inków" obecnie używamy określenia " zboże XXI wieku".
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.