Quinoa biała - Komosa Ryżowa biała (Ameryka Płd)
Kraj pochodzenia: Boliwia/Argentyna/Nikaragua/Paragwaj/Peru
Quinoa biała BadaPak ze względu na ogrom zawartych minerałów, witamin i antyoksydantów zaliczana jest do tzw. światowych super foods – czyli super żywności. Prawie połowa jej składu to skrobia, w związku z czym jest świetnym źródłem energii. Komosa ryżowa zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Dostarcza pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawiera spore ilości przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników: kwercytynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy. Quinoa biała BadaPak dostarcza spore ilości błonnika. Ponadto dostarcza niemalże wszystkie niezbędne minerały: mangan, magnez, fosfor, miedź, żelazo, cynk, potas, selen i wapń. Jak również całkiem pokaźną ilość witamin: E, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwasu foliowy.
Quinoa biała BadaPak ma charakterystyczny orzechy aromat. W strukturze zbliżona jest do kaszy czy ryżu więc może być używana jako ich zamiennik. W kuchni może być stosowana także jako składnik zup, gulaszy i dań warzywnych. Przed ugotowaniem należy dobrze przepłukać ziarna.
Quinoa inaczej zwana ryżem peruwiańskim lub komosą ryżową jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Uprawiana jest tam już od około 4 tysięcy lat. Przyjmuje się, że była podstawą diety Inków, dlatego też często nazywana jest również „złotem Inków”.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.