BIO Kasza jęczmienna
Kraj pochodzenia: Polska
BIO Kasza jęczmienna BadaPak pochodzi z ekologicznych upraw jęczmienia. Jest to produkt spełniający wysokie standardy jakościowe. Ziarna zboża są niezwykle cenne pod względem wartości odżywczej. Przede wszystkim to pokaźne źródło błonnika zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. BIO kasza jęczmienna BadaPak do dobre źródło witamin z grupy B – B1, B2, B6, niacyny oraz kwasu foliowego. Zawiera również witaminę A, E oraz K. Ze składników mineralnych dostarcza krzem (bardzo rzadko spotykany w żywności), magnez, cynk, mangan, wapń i miedź. Zawiera duże ilości skrobi, która stanowi główne źródło węglowodanów.
BIO kasza jęczmienna BadaPak znana jest przede wszystkim jako sycący i zdrowy składnik krupniku. Jest zarazem znakomita w roli dodatku do zapiekanek, sałatek, sosów (szczególnie grzybowego) czy gulaszu. Można podawać ją również w wersji na słodko, z jogurtem lub owocami.
Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody w proporcji 1:2,5 wsypać kaszę. W tej proporcji uzyskujemy kaszę w wersji sypkiej. W wersji kleistej należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcje wody.
Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje powstaje z ziaren jęczmienia. Ziarna uzyskane po żniwach są pozbawiane łuski, rozdrobnione i wypolerowane. Ich kolor jest szary z zielonym lub żółtym odcieniem. Jest to jedna z najbardziej popularnych kasz w Polsce.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.