Orkisz obłuszczone ziarno (kutia orkiszowa)
Kraj pochodzenia: Polska
Ziarno orkiszu obłuszczone BadaPak jest niezwykle bogate w składniki odżywcze. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czyni z niego energetyczny składnik. To co wyróżnia ziarna orkiszu jest zawartość rodanidu. W porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera od niej więcej białka oraz jest bogatszy w witaminy A, D, E oraz wit z grupy B (niacynę, ryboflawinę, tiaminę, pirydoksynę). Ziarna te zawierają potas, fosfor, magnez, miedź, żelazo, sód i cynk. W ziarnach orkiszu występuje kwas krzemowy.
Ziarno orkiszu BadaPak ma lekko słodkawy, orzechowy smak co jest jego ogromną zaletą. Sprawdzą się w kuchni do wypieku domowego pieczywa, dodane do sałatki podniosą jej walory smakowe oraz zdrowotne, urozmaicą smak muslii. Ziarno orkiszu BadaPak po uprzednim namoczeniu można ugotować i dodawać do jogurtów, mleka oraz dań obiadowych.
Orkisz jest gatunkiem zboża masowo uprawianym w starożytności. Był bardzo popularny aż do czasów średniowiecza, kiedy to został stopniowo wypierany przez pszenicę zwyczajną, która była dużo łatwiejsza w uprawie i przynosiła większe plony. W dobie zainteresowania żywnością prozdrowotną orkisz ponownie wraca do łask.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.