BIO soczewica brązowa
Kraj pochodzenia: Turcja
BIO soczewica brązowa BadaPak to nasiona soczewicy czerwonej, która nie została oczyszczona z powłoki. Nasiona są czerwone w środku, a ich pokrywa jest koloru brązowego. BIO soczewica pochodzi tylko z upraw ekologicznych, ma wiele wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, PP, B5, B6, B9 i K1. W szczególności dużo w soczewicy witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Wśród składników mineralnych prócz wspomnianego wcześniej potasu zawiera magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i mangan. BIO soczewica brązowa BadaPak dostarcza spore ilości białka, które jest przyswajalne w 85%.
BIO soczewica brązowa BadaPak cechuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Jest najtwardsza z całej rodziny soczewic, dlatego też gotuje się ją najdłużej. Przed ugotowaniem wymaga moczenia w wodzie przez około 30 minut. Soczewica brązowa najczęściej polecana jest do przygotowania wegetariańskich pasztetów, kotletów oraz gulaszy.
Soczewica należy do jednorocznych roślin strączkowych. Prawdopodobnie pochodzi ona z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. Uprawiana jest od około 10 tysięcy lat. Występuje w bardzo wielu odmianach różniących się kolorem oraz wielkością nasion.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.