Kasza jęczmienna gruba perłowa
Kraj pochodzenia: Polska
Kasza jęczmienna perłowa BadaPak pochodzi z dobrych jakościowo ziaren jęczmienia. To produkt pełen wartości odżywczych. Przede wszystkim dostarcza znaczne ilości błonnika zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Zawiera całkiem dużo skrobi. Kasza jęczmienna perłowa BadaPak zawiera krzem. Niewiele produktów spożywczych go zawiera. Ponadto ziarna te są doskonałym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, cynku i miedzi. Wśród witamin królują te z grupy B (ryboflawina, niacyna, tiamina, B6 oraz kwas foliowy) oraz wit A, E i K.
Kasza jęczmienna perłowa BadaPak to jedna z najpopularniejszych kasz polskiej kuchni. Można wykorzystać ją na wiele sposobów nie tylko jako dodatek do porcji mięsa czy krupniku. Świetnie pasuje do gulaszu, sosów, zapiekanek oraz jako farsz. Można ją dodawać do sałatek i podawać z warzywami.
Przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Następnie do gotującej się wody w proporcji 1:2,5 wsypać kaszę. W tej proporcji uzyskujemy kaszę w wersji sypkiej. W wersji kleistej należy wsypać 1 porcję kaszy na 3,5 porcje wody.
Kasza jęczmienna perłowa, zwana również mazurską powstaje z obłuszczonego, wypolerowanego i pociętego ziarna jęczmienia. Jęczmień to jednoroczne zboże, osiągające maksymalnie 1 metr wysokości. Prócz wyrobu kaszy stosowany jest do wytwarzania słodu podczas produkcji piwa oraz jako roślina paszowa.
Zawiera gluten.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.