BIO soczewica czerwona
Kraj pochodzenia: Turcja / Rosja
BIO soczewica czerwona BadaPak pochodzi z ekologicznych upraw, a jej nasiona to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bardzo bogata w kwas foliowy. BIO soczewica czerwona BadaPak zawiera witaminę K, B1, B2, PP, B5, B6. Jest źródłem wielu cennych minerałów. Przede wszystkim dostarcza spore ilości potasu. W mniejszych ilościach znajdziemy w niej również magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Zaletą czerwonej soczewicy jest niska zawartość sodu. Ziarenka te są zasobne w białko.
BIO soczewica czerwona BadaPak jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga namaczania a ziarna gotują się bardzo szybko. Czerwona odmiana soczewicy często polecana jest do przygotowania zup, sosów, gulaszów i farszy. Może być również dodatkiem do sałatek oraz dan mięsnych.
Soczewica należy do roślin strączkowych. W jednym strąku znajdują się 1- 3 płaskie nasiona, które są jadalną częścią tej rośliny. Znana i wykorzystywana jest w kuchni od tysięcy lat. Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na świecie, a największym jej producentem jest Kanada oraz Indie.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.