BIO kasza manna z SAMOPSZY 400g
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: pełnoziarnista kasza manna z pszenicy samopszy (100 %)*
* z rolnictwa ekologicznego
Samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż.
Ziarno samopszy to bogactwo białka, witamin, aminokwasów i minerałów.
Jej obfitość w inne składniki odżywcze sprawia, że przez specjalistów jest określana mianem żywności funkcjonalnej a nawet prozdrowotnej.
Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.
Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.
Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.
Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych samopsza zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.
Idealna na śniadanie czy też podwieczorek.Ponadto, kasza doskonale nadaje się do dań na słono. Z jej użyciem można także zagęszczać zupy i sosy.
Dlaczego warto jeść produkty z samopszy?
- regulują procesy trawienne,
- na długo zapewniają uczucie sytości,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- wzmacniają nerki i wątrobę,
- regulują poziom cukru we krwi.
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa* i orkiszu*.
Nr artykułu 4319PL
Masa netto 400 g