BIO Quinoa - Komosa Ryżowa biała
Kraj pochodzenia: Boliwia/ Argentyna/ Nikaragua/ Paragwaj/ Peru
BIO Quinoa BadaPak jest produktem wysokiej jakości, pochodzi wyłącznie z ekologicznych upraw a sama roślina ze względu na swoje olbrzymie właściwości odżywcze zaliczana jest do grona super foods. Komosa ryżowa posiada więcej białka niż zboża. Dodatkowo posiada ono cały zestaw niezbędnych aminokwasów w tym lizynę. Jest znakomitym źródłem flawonoidów w szczególności kwercetyny oraz kemferolu. BIO Quinoa BadaPak zasobna jest w skrobię, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W śród składników mineralnych ziarna komosy ryżowej wyróżniają się zawartością wapnia, magnezu, miedzi, cynku, fosforu, żelaza, potasu, selenu i manganu. Zasobne są także w liczne witaminy z grupy B: B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwasu foliowy oraz w witaminę E. Quinoa charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym.
BIO Quinoa BadaPak posiada wspaniałą puszystą konsystencję. Jej smak jest delikatny z nutą orzechowego aromatu. W kuchni polecana jest jako dodatek do dan głównych, składnik zup, gulaszy oraz sałatek. Przed ugotowaniem ziarna należy przepłukać dokładnie wodą.
Quinoa, czyli komosa ryżowa to jednoroczna roślina uprawiana już 4 tysięcy lat. Najczęściej dorasta do wysokości 1-2 m. Jej owocem jest malutki orzeszek, zwany ziarnem. Nazwa quinoa wywodzi się z języka Indian Keczua mieszkających w Andach w Ameryce Południowej, która jest ojczyzną tej rośliny.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
Zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
Firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
Podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.