Kasza Bulgur z całego ziarna

Wielkość opakowania:



wysyłka do 24 godzin DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
8,10 w tym 5% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier InPost, Kurier GLS, Paczkomaty InPost.

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Kraj pochodzenia: Turcja

Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy durum, czyli najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie - znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza jest w krajach Bliskiego Wschodu. W Polsce kasza bulgur jest wciąż mało popularna, choć jest bardzo łatwa w obróbce i bardzo smaczna.

Wspaniała jest podawana na słodko oraz jako część drugiego dania zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki, farsze do drobiu, przystawki i desery. Kasza bulgur w słodkiej wersji bardzo dobrze współgra np. z karmelizowanymi gruszkami i bananami, można ją także ugotować na mleku z dodatkiem miodu na pożywne śniadanie.

Warto spróbować tureckiej zupy z soczewicy i kaszy bulgur nazywanej ezogelin  i  tureckiej sałatki kisir także przyrządzanej z udziałem kaszy bulgur albo przygotować tabbouleh, czyli bliskowschodnią odmianę sałatki warzywnej z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacić można miętą, cytryną i natką pietruszki, albo też orzeszkami piniowymi lub cynamonem.

Bulgur występuje w różnych odmianach - drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Zazwyczaj drobnoziarnisty bulgur wykorzystuje się w sałatkach, zupach i warzywach faszerowanych, a średni i gruboziarnisty stanowi podstawę do przygotowania pilawów ( potrawa turecka ).

Kaszę bulgur gotujemy w taki sposób, że zalewamy ją w proporcji 1:2 ( jedna część kaszy na dwie części wody ) i gotujemy około 20 minut, po czym odstawiamy do ostudzenia. 

Zawiera gluten.

Produkt może ponadto zawierać niezamierzoną domieszkę śladowych ilości alergenów : skorupiaków, jaj, ryb, orzechów ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i siarczynów łubinu, mięczaków i ich pochodnych lub innych produktów powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających alergeny.  

Wartość odżywcza :

Wartość odżywcza

w 100 g

 Wartość energetyczna

1432 kJ/ 342 kcal

 Tłuszcz

  1,33g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

  0,23g

 Węglowodany

  75,87g

w tym cukry

   0,41g

 Białko

  12,29g

 Sól

  0,04g

 

 

 

Wartości odżywcze
Porcja:
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak