Chleb bez mąki, z kaszą gryczaną

Składniki:

- 210 g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej

- 100 g słonecznik łuskany 

- 70 g nasion siemienia lnianego

- 50 g sezamu

- 35 g łusek psyllium (4 czubate łyżki)

- 1 łyżeczka mielonej soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej)

- 3-4 łyżki oleju rzepakowego

- 250-350 ml wody

 

Kaszę gryczaną namoczyć przez noc, odlac wodę i kiełkować przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie). 

Wymieszać w misce skiełkowaną kaszę ze wszystkimi suchymi składnikami. Olej i wodę również połączyć i wlać do suchych składników. Bardzo dobrze wymieszać, aż masa stanie się gęsta (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody).  
Wyłożyć na silikonową matę (lub dużą blaszkę wyłożoną papierem) i równomiernie wygładzić masę łopatką (nagrubość max.1cm). Odstawić na ok. pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 175'C. Chleb umieścić  na środkowej półce piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć chleb,przekręcić go na druga stronę i podpiec przez 7 minut na samej kratce. Odstawić do wystygnięcia na ok. 20 minut i pokroić na kawałki. 
Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni. 
 
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie
napisał/a: Chleb z kaszą gryczaną
Zamówiłam składniki na chleb. Jak tylko dostanę kaszę gryczaną i łuski psyllium, zabieram się za pieczenie. Wygląda ekstra! :)
Pokazuje 1-1 z 1 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię