Migdałowo-orzechowe batoniki z goji

 

Składniki:
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 200 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 garście pokruszonych migdałów 
- 2 garście suszonych owoców goji 
- kilka łyżek mieszanki otrębów
- 5 fig
- 10 daktyli
- 150 g margaryny
- 3 łyżeczki miodu
 
 
Przygotowanie:
Figi i daktyle siekamy na kawałeczki.
Margarynę rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, a potem zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy orzechy, migdały, otręby, mąkę, figi, daktyle, owoce goji oraz miód (lub odwrotnie - wlać rozpuszczoną margarynę do mieszanki tych składników).
Jajko ubijamy na puszystą pianę w osobnej misce. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Masę nakładać na blachę przy pomocy łyżki**, a batoniki formować przy pomocy dużego noża lub szpatułki do ciasta dołączonej do miskera (mogą być też drewniane szpatułki).
Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut - aż do zrumienienia (trzeba uważać, by ich nie przypalić). Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia (najlepiej przełożyć je na kratkę). 

 

Przepis i zdjęcie z: smakinatalerzu.blogspot.com

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię