Olej konopny tłoczony na zimno, BIQOIL 250ml

Liczba:

wysyłka do 24 godzin DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 350 ZŁ
14,20 w tym 5% VAT
dodaj do koszyka

Wysyłkę realizujemy przy współpracy z:
Kurier InPost, Kurier GLS, Paczkomaty InPost.

Jeżeli nie będziesz zadowolony z zakupionego produktu skontaktuj się z nami. Odbierzemy produkt i zwrócimy jego równowartość.

Kraj pochodzenia: Polska

Tłoczony na zimno najwyższej jakości olej z konopi siewnej jest produktem naturalnym, pozbawionym konserwantów i sztucznych dodatków. To produkt z pierwszego tłoczenia, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje najcenniejsze właściwości nasion, z których został pozyskany.

Znany jest w naszej szerokości geograficznej od wieków: tłoczono go już w czasach prasłowiańskich, w pełni wykorzystując nie tylko jego walory smakowe, ale i dobroczynny wpływ na samopoczucie.

Olej konopny to wizualnie bardzo charakterystyczny olej. Nie jest mętny, ma piękną barwę, którą można bez trudu rozpoznać. Ma żywy, wręcz trawiasty kolor. Smak oleju konopnego z pewnością jest smakiem bogatym, złożonym i niejednoznacznym. Część osób przyrównuje jego smak do smaku szpinaku lub rukoli, inni konsumenci z kolei wyczuwają w nim orzechowy posmak, niekiedy też określany bywa jako korzenno-orzechowy. Stosowany do potraw na zimno podnosi ich walory estetyczne nadając ciekawą, ciemnozieloną barwę i smakowe dodając im lekko orzechowego posmaku.

Jak zdecydowana większość olejów tłoczonych na zimno, olej z konopi siewnej może być stosowany wyłącznie na zimno.

Nie należy go podgrzewać lub tym bardziej na nim smażyć czy używać do pieczenia. Długotrwałe wystawienie oleju na działanie wysokiej temperatury doprowadzi do zmiany struktury oleju konopnego, który zostanie pozbawiony cennych właściwości.

Jest wiele potraw, w których można wykorzystać olej konopny. Można okrasić nim świeżo ugotowane pierogi albo kaszę gryczaną, która podana w ten sposób nabiera zupełnie nowego charakteru- jest lekka i kremowa w smaku. Olej konopny doskonale sprawdzi się także w przygotowywaniu na jego bazie pesto – w wydaniu klasycznym - bazyliowym, ale także pesto ze szpinaku, czy z czerwonych pomidorów. Wykorzystać go można również do past warzywnych, twarogowych oraz dipów i sałatek.

W kosmetyce stosowany do pielęgnacji skóry ciała, twarzy oraz do włosów. Znakomicie się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Może być stosowany samodzielnie, jak również jako dodatek do kosmetyków. Mogą używać go osoby z każdym typem skóry : suchą skórę olej nawilży, w przypadku tłustej wyreguluje pracę gruczołów łojowych, zastosowany na skórę wrażliwą odżywi ją i uzupełni braki lipidowe, a u osób ze skórą dojrzałą odżywi i zapobiegnie powstawaniu nowych zmarszczek.

Składniki : 100% olej konopny

Wartość odżywcza :  

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

3700 kJ/ 900 kcal

Tłuszcz

 100g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

  11g

Węglowodany

  0g

w tym cukry

  0g

Białko

  0g

Sól  

  0g

 

Ilość netto w opakowaniu : 250 ml

Specjalne warunki przechowywania lub użycia : przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu

Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Dekoracyjna 1C, 65-155 Zielona Góra

 

Wartości odżywcze
Porcja: 0
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię
Zobacz także
przepisy badapak