Jabłkowe placuszki z mąki orzechowej

Jabłkowe placuszki z mąki orzechowej

Ciesz się aromatem jabłek i chrupkością placuszków w tym przepisie na jabłkowe placuszki z mąki orzechowej! To szybkie i proste danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pyszna przekąska o każdej porze dnia.

Składniki (na 8 sztuk):

  • 140-160 ml mąki orzechowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Pół średniej wielkości jabłka
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Połowę jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, nie obierając jabłka ze skórki. Odlącz nadmiar soku, jaki powstał podczas ścierania.
  2. Dodaj płatki owsiane, jajko oraz mąkę orzechową do startych jabłek. Na początku dodaj mniejszą ilość mąki (140 ml), a jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając miód.
  3. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zrumienią. Podczas przewracania placuszków używaj dwóch szpatułek, ponieważ są one delikatne i łatwo się rozpadają.

Gotowe placuszki możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. polane jogurtem naturalnym lub miodem. Smacznego!

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię