Jabłkowe placuszki z mąki orzechowej

 

Składniki (8 sztuk):

 

  • 140-160 ml mąki orzechowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół średniej wielkości jabłka
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia 1-2 łyżki
  • 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

  1. Połowę jabłka zetrzeć na tarce o grubych okach. Jabłka nie obierać ze skórki. Odlać nadmiar soku jaki powstał przy ścieraniu.
  2. Dodać płatki owsiane, jajko, oraz mąkę. Na początku dodać mniej (140 ml) jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Dodać miód i wszystko wymieszać.
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do zrumienienia. Przy przewracaniu należy być bardzo ostrożnym i najlepiej pomagać sobie dwoma szpatułkami, ponieważ placuszki są bardzo delikatne.

 

Przepis i zdjęcie z: lekkibrzusio.blogspot.com

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię