Sałatka z fasolką szparagową, boczkiem, suszonymi morelami i orzechami

To wyjątkowe połączenie smaków zaskoczy niejednego smakosza – delikatna fasolka szparagowa, chrupiące orzechy i słodycz moreli doskonale komponują się z wyrazistym boczkiem. Sałatka łączy w sobie różnorodne tekstury i aromaty: miękkość warzyw, chrupkość orzechów i głębię smaku podsmażonego czosnku. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Dzięki użyciu suszonych owoców i prażonych orzechów zyskuje wyrafinowany charakter. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu sezonowym warzywem.
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g suszonych moreli (mogą być także świeże)
- 1 mała cebula
- 20 g orzechów włoskich (łuskanych)
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g prażonych orzechów ziemnych
- Odrobina masła
- 1 ząbek czosnku
- 20 g soku z cytryny
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać boczek, cebulkę i czosnek, smażyć aż będą lekko zrumienione.
- Do boczku dodać pokrojone na połówki suszone morele, szczyptę soli i sok z cytryny. Wszystko razem dusić kilka minut, po czym przełożyć do miseczki.
- Orzechy rozdrobnić w blenderze lub nożem, a następnie lekko podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Na półmisku ułożyć fasolkę, następnie dodać warstwę boczku z morelami, a całość posypać uprażonymi orzechami.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.