Ślimaczki budyniowe z żurawiną

Te puszyste i słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego to doskonały sposób na urozmaicenie domowych wypieków. Łączą delikatny budyń waniliowy z dodatkiem żurawiny, która wnosi lekko kwaskowy akcent. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawdzą się na rodzinne spotkania czy szybki deser do kawy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt wizualny i smakowy z pewnością zachwyci. Możesz również eksperymentować, dodając do budyniu inne ulubione suszone owoce.
Składniki:
- 250 g mleka + dodatkowo 2 łyżki
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g mąki pszennej
- 50 g suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców, np. rodzynek, czereśni)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzać 150 g mleka z masłem, aż masło się rozpuści.
- Pozostałe 100 g mleka wymieszać z 2 żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
- Masę jajeczną powoli wlać do gorącego mleka z masłem, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu zgęstnienia, aż powstanie budyń.
- Przełożyć budyń do miski i przykryć folią spożywczą tak, by folia przylegała do powierzchni budyniu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- W małej miseczce roztrzepać pozostałe żółtko z 2 łyżkami mleka.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Posmarować wystudzonym budyniem, zostawiając około 2 cm wolnego brzegu na jednym dłuższym boku.
- Posypać budyń suszoną żurawiną. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na około 2 cm plastry.
- Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż się zarumienią.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.