Jogurtowe ciasto z borówkami i orzechową kruszonką

Jogurtowe ciasto z borówkami i orzechową kruszonką

To ciasto to połączenie delikatnej, wilgotnej struktury jogurtowego wnętrza z chrupiącą, cynamonową kruszonką z orzechami. Świeże borówki dodają przyjemnej kwaskowatości i owocowego aromatu, a orzechy w kruszonce zapewniają głębię smaku i przyjemną teksturę. Jest to idealne ciasto na letnie popołudnie przy kawie lub herbacie – proste w przygotowaniu i zawsze efektowne. Warto podawać lekko przestudzone, a nawet z odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

Składniki:

Kruszonka:

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

  1. Do misy miksera dodać cukier trzcinowy, mąkę, masło, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać do uzyskania sypkiej konsystencji.
  2. Dodać posiekane orzechy, ponownie wymieszać i odstawić na bok.

Ciasto:

  1. W dużej misce miksera połączyć jogurt naturalny, olej, cukier oraz jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Borówki oprószyć niewielką ilością mąki (zapobiegnie to opadaniu owoców podczas pieczenia), a następnie dodać do masy. Delikatnie wymieszać łopatką.
  3. Tortownicę (ok. 22–24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać przygotowaną masę do formy.
  4. Wierzch ciasta równomiernie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wystudzić w formie, a następnie ostrożnie wyjąć.

Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, ale zachowuje świeżość także następnego – przechowywane pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię