Jogurtowe ciasto z borówkami i orzechową kruszonką

To ciasto to połączenie delikatnej, wilgotnej struktury jogurtowego wnętrza z chrupiącą, cynamonową kruszonką z orzechami. Świeże borówki dodają przyjemnej kwaskowatości i owocowego aromatu, a orzechy w kruszonce zapewniają głębię smaku i przyjemną teksturę. Jest to idealne ciasto na letnie popołudnie przy kawie lub herbacie – proste w przygotowaniu i zawsze efektowne. Warto podawać lekko przestudzone, a nawet z odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.
Składniki:
Kruszonka:
- 120 g cukru trzcinowego
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Ciasto:
- 300 g świeżych borówek
- 225 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
- Do misy miksera dodać cukier trzcinowy, mąkę, masło, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać do uzyskania sypkiej konsystencji.
- Dodać posiekane orzechy, ponownie wymieszać i odstawić na bok.
Ciasto:
- W dużej misce miksera połączyć jogurt naturalny, olej, cukier oraz jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Borówki oprószyć niewielką ilością mąki (zapobiegnie to opadaniu owoców podczas pieczenia), a następnie dodać do masy. Delikatnie wymieszać łopatką.
- Tortownicę (ok. 22–24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać przygotowaną masę do formy.
- Wierzch ciasta równomiernie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić w formie, a następnie ostrożnie wyjąć.
Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, ale zachowuje świeżość także następnego – przechowywane pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.